Lars Isaksson debatt

Denna debatt startades av Lars Isakssons yttrande på landstingsfullmäktige hösten 2001, där han sa att ”vi ska klä av läkarna deras makt”. Det är nog många som tror att herr Isaksson har en hel svärm med ”grodor” som hoppar ur hans mun. Det är inte ovanligt att Isaksson gör sig skyldig till uppseendeväckande uttalande i tid och otid. Hans vanligaste kommentar när media blir ”närgångna” efteråt är att han blivit felciterad. Jag tycker det verkar alltmer klart att hans ”grodor” är välplanerade utspel där han försöker manipulera både väljarkåren och sjukvårdspersonal i en för honom och socialdemokraterna, önskad riktning.

Detta öppna brev publicerades i SmT , Jönköpingsposten , Dagens Medicin och på DN Debatts webbsida

”Ska läkarna kläs av?”
ÖPPET BREV TILL LARS ISAKSSON,
ordförande i landstingsförbundet och Jönköpingsläns landsting

Bäste Lars! Om Du inte blivit felciterad i media igen, så skall Du på senaste landstingsfullmäktige i Jönköping, sagt något i stil med att Du skall ”klä av läkarna deras makt” och att annan sjukvårdspersonal ska ”lyftas upp” i stället!!?? Om ovanstående någorlunda stämmer överens med Din uppfattning om läkarkårens roll i sjukvården i landet och det här landstinget, vill jag och ett antal kolleger, på detta sätt ställa några naturliga följdfrågor:

1. Med tanke på att Du också sitter i Socialdemokraternas partistyrelsen , undrar vi om Ditt uttalande ovan också är representativt för nämnda partistyrelse och ska uppfattas som en politiskt målsättning för den framtida organisationen och driften av svensk sjukvård?

2. Ska den ”Nationella handlingsplanen” för sjukvården skrivas om så att rätten till” en egen husläkare” bytes mot ”rätten till en egen distriktsköterska” eller annan sjukvårdspersonal?

3. Planerar Du och dina partibröder, i så fall, att ta steget fullt ut med att frånta läkarna deras rätt att skriva ut mediciner till patienter? Distriktsköterskornas förskrivningsrätt av ca 150 olika farmaka i Norrland har ju utvärderats som lyckat och har ju utvidgats att gälla också distriktssköterskor i kommunerna. Mediciner som Xenical mot fetma och Viagra mot sexuella problem har läkarkåren inte alls tillåtits skriva ut till patienter utan att få regeringens och socialministerns godkännande först, om patienten skall omfattas av gällande rabatt.Har Du eller medlemmar i regeringen gått kurs i farmakologi eller frågar ni sakkunnskapen om råd?

4. Känner Du till att Jönköping i år hade många fler sökande AT-läkare än antal utannonserade tjänster och att Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus, av allt att döma helt saknar AT- läkare till våren 2002? Att personalavdelningen i Jönköping inte hänvisat eller på något sätt försökt få, de redan Smålandsintresserade läkarna, att söka tjänsterna på Höglandet eller i Värnamo är en mycket egendomlig rekryteringspolitik som inte minskar landstingets läkabrist och behov av ”hyrläkare”, eller vad säger Du?

5. Skall läkarkåren och det svenska folket förstå det så att det räcker med en sjuksköterskeutbildning med påbyggnadskurs och några veckors extra utbildning i farmakologi för att ersätta en läkarutbildning på 5 1/2 år + AT-tjänstgöring på 18-21 mån, vilket är gällande krav för vanlig läkarlegitimation vilket också är grundkravet för förskrivningsrätt av läkemedel idag?

6. Bland oss läkare är det fortfarande så att man ställer diagnos först och ordinerar därefter. Hur tänker Du utbilda sköterskor eller annan personal i diagnostik, om inte läkare skall fortsätta med denna medicinskt sett, helt centrala uppgift?

7. Är yttrandet, nämnt ovan, ett planerat led i en fortsatt pragmatisk anpassning (nedrustning) till de kommande 5-10 årens snabbt ökande läkarbrist, inte minst avseende erfarna specialister som går i pension, och att på detta sätt vänja svenskarna vid att nöja sig med ett medicinskt mindre kvalificerat omhändertagande, utan större debatt eller diskussion?

8. Känner Du till att det framför allt är en upplevelse av maktlöshet på sitt arbete som är en huvudorsak till den utmattning och utmattningsdepression som dagligdags kallas för ”utbrändhet” och som utvecklats likt en epidemi, inte minst bland läkare?

9. Med tanke på att så många läkare i offentlig sjukvård upplever sig som ”maktlösa”,vilken makt är det egentligen Du vill ”klä av” oss?
Ulf Brettstam
Bitr.Chefsöverläkare Psyk.klin
Höglandssjukhuset Eksjö-Nässjöklinikerna

REPLIKSKIFTE

Isakssons replik i JP
Herr Isakssons replik i Dagens Medicin var något mer återhållsam
Saco och SHSTF:s debattinhopp
Läkarförbundets lokalordförande i JP
Min slutreplik i Dagens Medicin och JP

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.