Ytterligare två läkare säger upp sig

Ytterligare två läkare säger upp sig

Kris för primärvården i Nässjö 990206

Halva arbetsstyrkan försvinner. Distriktsläkarna varnar för katastrof

Två erfarna läkarehar sagt upp sig. En är Berit Homelius: ”Jag har arbetat här sedan 83 och varit en trogen, lojal medarbetare. Men nu har situationen blivit ohållbar. Vi går på knäna. Jag känner mig utbränd och kan inte ge mina patienter den goda omvårdnad de behöver”. Berit Homelius berättar om ansträngda arbetsförhållande sen åratal tillbaka, om att arbetsgivaren landstinget, inte uppskattar insatserna från personalen, om upprepade rapporter till ansvariga politiker om den usla arbetsmiljön. Ingenting har hänt. Hela sista året har protesterna varit högljudda. ”Nu ser jag ingen annan lösning än att gå från min arbetsplats”.

Katastrof i vår

Sen tidigare fanns två vakanta tjänster. Två har sagt upp sig. En är långtidssjukskriven, en annan har begärt tjänstledigt. ”Jag fattar inte att politikerna vågar handla som de gör. När läkarna försvinner, flyr också distriktssköterskorna. Det går inte att köra en vårdcentral på halvfart. När uppsägningstiderna går ut i vår blir det katastrof. Vikarier går inte att få tag på”. Detta säger Gudrun Andersson som är distriktsläkare på vårdcentralen Väster och fackombud. Andersson pekar på flera anledningar till den stora läkarbristen. ”Lägre löner än i andra landsting, hög arbetsbelastning och dålig arbetsmiljö. -Vi arbetar över 1-2 timmar varje dag.Det håller inte. Ju färre vi blir desto mer ökar det administrativa arbetet med remissvar, brev till patienter” – säger hon.

Bättre i andra landsting

Gudrun Andersson har jämfört arbetsvillkoren med läkarna i Östergötland. Medellönen är 1000 – 3000 kronor mer i månaden, ingen övertid, hälften så många patienter per läkare. Våra landstingspolitikernas mål ligger långt från verkligheten. Landet skriker efter läkare, platsannonserna svämmar över alla breddar till exempel i Läkartidningen. Det är arbetstagarnas marknad och läkarna kan välja de bästa arbetsplatserna, då väljer man inte Nässjö. Primärvårdschef, Bengt-Göran Idh har stora problem att tillsätta vakanta tjänster. Nyutexaminerade läkarna erbjuds samma lön som läkare med lång erfrenhet. Detta har ej blivit populärt bland de trogna distriktsläkarna i Nässjö.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.