Läkarna är utbrända

Nya varningssignaler om tillståndet hos sjukvårdsarbetarna

Läkarna är utbrända DN 990625
Många nära självmord. Pressad arbetssituation leder till depression och ångest, säger psykiatriker.

På Ersta psykiatriska mottagning syns resultatet av den allt större arbetsbelastningen i vården. Antalet sökande läkare till kliniken har ökat markant de senaste åren.

Hälften av patienterna är läkare som söker för depressioner, ångest och andra stressrelaterade symtom. Många som läggs in på kliniken mår så dåligt att de har förlorat livsviljan. – De upplever sin livssituation som så omöjlig att självmord är enda lösningen, säger Kristina Brandänge, klinikchef på Ersta psykiatriska klinik. Kristina Brandänge ser ett direkt samband mellan de senaste årens nedskärningar i vården och det ökade antalet sökande till en psykiatriska kliniken. Besparingar och ständiga omorganisationer skapar en en instabil arbetssituation. Läkarna mår dåligt av att de inte längre kan ge sina patienter den vård som behövs.

Många läkare har svårt att se att de har fått en ökad arbetsbelastning genom alla nedskärningar. De lägger skulden för att de inte räcker till på sig själva, säger hon. Kristina Brandänge anser att läkare har svårare att söka psykiatrisk hjälp än andra grupper. De tror att de ska kunna lösa sin situation själva och väntar ofta för länge innan de sjukskriver sig och trappar ner arbetet.

Den psykiatriska kliniken på Ersta är den enda i sitt slag i Sverige och är specialiserad på att behandla vårdpersonal från landstinget. För några år sedan var husläkarna den största patientgruppen på kliniken och då framför allt kvinnliga husläkare med små barn. Idag är sjukhusläkarna minst lika många. Kristina Brandänge anser att läkarna , oftare än andra grupper, tvingas ta ansvar för nedskärningar som högre chefer och politiker beslutar om.

I sin strävan att verkställa de i många fall svåra besluten kommer läkarna i kläm och mår dåligt. – Jag tror att det skulle bli lättare för många läkare om de verkligen insåg att det är de själva som fått bära de politiska besluten om nedskärningar. Man kan inte göra det dubbla jobbet på halva tiden, säger Kristina Brandänge.

Ersta kliniken tar framför allt emot patienter från Stockholms läns landsting men läkare drabbas lika hårt i hela landet. Enligt Bengt Arnetz, professor i socialmedicin i Uppsala, har antalet sjukskrivningar bland läkare ökat med 40 – 50 procent de senaste två åren. En studie i Gävleborgs län visar en ökning av sjukskrivningarna på 65 procent. De flesta av dessa är långtidssjukskrivningar som är längre än 90 dagar.

Bengt Arnetz studier visar också att 10 procent av läkarkåren lider av kraftigt sänkt psykiskt välbefinnande. – Vi har nått en nivå i Sverige där det krävs att man radikalt måste se över hur läkarnas arbetssituation kan förbättras, säger han.

Ohälsan i läkarkåren går redan idag ut över patienterna, anser Bengt Arnetz. – Läkarnas förmåga att hantera information och engagera sig i patienterna minskar när de mår psykiskt dåligt, säger han

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.