Politiker och tjänstemän bollar ansvar till varandra

Wirfelt –”Tomma hot”, ”Sätt in vikarier”, Lennartsson-”Ledsen”, Gränefält – ”Mitt ansvar är begränsat”

Politiker och tjänstemän bollar ansvaret till varann    990206

Hör landstingsledningen läkarnas nödrop? Politiker och tjänstemän bollar ansvaret mellan sig.

Evert Wirfelt landstingsråd (c), tillhör högsta politiska ledningen. Han tror inte på någon läkarkris. -”De kommer inte att gå. Det har vi hört många gånger, men ingen har gjort verklighet av hotet. Pressen ska inte gå ut och svartmåla hur eländigt det är på ett sätt som inte är realistiskt”. Wirfelt anser att målet med antal patienter/ läkare är felaktigt . -”Det beror på vad man har för patienter. Är de unga och friska eller gamla och skröpliga? Det ger en missvisande bild att bara se på antalet”. Evert Virfelt har inte mycket förståelse för de villkor distriktsläkarna i Nässjö framför. Han pratar om långsiktiga lösningar. -”Vi har börjat ett samarbete för ett bra tag sedan med landstingsledningen och läkarföreningen för att se över primärvården. På sikt kommer vi att lösa problemet”. Och vad tänker ni göra för att lösa de problem primärvården har just nu? – ”Vi har en chef i Nässjö. Det är hans ansvar att rekrytera personal. Man får väl sätta in vikarier”.

Ledsen politiker

Britt Lennartsson(c), ordförande i Östra distriktets hälso-och sjukvårdsutskott känner väl till situationen och är mycket ledsen.-”Det har varit så här under många år. Jag hade hoppats på att primärvården skulle bli basen för sjukvården”. Lennartsson har inga snabba lösningar på den akuta krisen. ”Vi har inte ansvaret för pengarna. Det är sjukhusdirektören Hans Gränefälts ansvar, fråga honom!

Tidigarelagd lönehöjning

Hans Gränefält, chef för primärvården, vill inte ta ansvaret för de akuta förhållandena i Nässjö. -”Det är ingen enskild person som är ansvarig. Vi har en tilltagande volym äldre samtidigt som läkarna i landet är för få”. Som chef för primärvården är du väl ansvarig? -”Mitt ansvar är begränsat. Kanske är jag ansvarig på det lokala planet. Jag har gjort prioriteringarna inom primärvården efter de förutsättningar som landstingsledningen bestämt”. Har Gränefelt förslag till lösningar på de förhållandena? -”Det vet jag inte. Första gången jag fick veta hur illa det är, var i tisdags. Vi får titta på detta. Det handlar väl om att ta en diskussion med de personer som tänkt sluta. Se vad vi kan göra för att de ska ändra sig. Någon hejdlös lönekning kan vi inte gå med på. Men vi kanske måste tidigarelägga ambitionen att ha samma lön som landstingen runtomkring”.

Wirfelt får mothugg från en mer sjukvårdskunnig partikollega

Situationen på Nässjös vårdcentraler är ingen svartmålning, situationen är faktiskt än värre. Wirfelt har fel enligt partikollegan och landstingsfullmäktigeledamoten, Britt Lennartsson(c)

Britt Lennartsson är distriktssköterska och har god inblick i primärvårdens situation. Hon är också ordförande i Höglandets sjukvårdsområdes hälso- och sjukvårdsutskott. Uppgifterna i tidningen om situationen på vårdcentralerna är ingen överdrift  -”det är värre än vad som framkommit. Jag ställer inte upp på vad Wirfelt säger, han borde veta bättre”. Britt Lennartsson är mest oroad över läkarflykten. Läkarna är grunden för att verksamheten ska fungera och läget är mycket allvarligt, betonar Britt Lennartsson upprepade gånger

Lokalbrist

-”Det är inte meningen att det ska vara så här. Vi saknar lokaler vilket jag upplever som det största problemet. Men hela personalsituationen är jobbig och patienterna blir lidande. Enligt vårdgarantin ska den som söker hjälp inom primärvården få tid inom sju dagar. Så är det nu inte, den som söker utan att vara akut sjuk eller skadad får sannolikt vänta över två månader på tid”.

Inget inflytande

Britt Lennartsson är trött på att landstingsledningen inte uppmärksammat problemen i Nässjö och på andra ställen i länet i tid. – ”Vi skickade signaler i ett tidigt skede, bland annat om läkarnas löner, men det har inte hjälpt”.

Men du är själv landstingspolitiker, kan du inte påverka?

Nej jag sitter i fullmäktige och är ordförande i utskottet för höglandets sjukvårdsområde men vi har inget inflytande över budgeten, det är landsstingsstyrelsen som bestämmer över pengarna”.

Satsa på primärvården

Landstinget har sedan flera år ambitionen att ge primärvården mer resursermen satsningen kom av sig på grund av de stora insatser inom de särskilda boendeformerna, till exempel servicehusen som har fått göras, vilket inneburit att flera timmar i veckan av distriktsläkarnas tid gått åt till hembesök hos de gamla. – ”Det är grunden till varför det är som det är, resurserna har inte räckt till” – Britt Lennartsson.

Lösning på längre sikt

På längre sikt kan problemet lösas tror Britt Lennartsson. Genom långsiktig ekonomisk planering ska det gå att skapa en bättre abrbetssituation. Men alla betonar att det måste göras något omgående, vad kan göras på kort sikt?

Mer resurser, säger Britt Lennartsson och så måste lokalfrågan lösas. Lönefrågan är också viktig att lösa men arbetsmiljön är det primära”.

Referat av artikel i SmT.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.