Unga läkare hotar hoppa av

Unga läkare hotar med att hoppa av
Allt fler unga läkare hotar att lämna Sverige. En undersökning som Sveriges Yngre Läkares förening gjort visar att tre av fyra underläkare inte är nöjda med sin arbetsmiljö och sina arbetsvillkor.

Skriver Nina Odermalm och fortsätter berätta om det kompakta och utbredda missnöjet bland underläkare som klagar över tunga jourbörder hög stress och obefintligt inflytande över sin egen situation.

Jan Larsson, kanslichef på Sveriges yngre läkares förening, Sylf:

Det har skurits ner och läkarna känner inte att läkaryrket blivit som de tänkt sig.

700 utbildningsläkare med AT- eller ST-tjänstgöring ingick i undersökningen. Resultatet beskrivs som skrämmande. De blivande allmänläkarna och specialisterna är påtagligt missnöjda med sin situation. Värst är arbetsvillkor och lön. 85 procent är missnöjda med sin lön. En AT-läkare har under två år genomsnittligt 17 500 kronor i månaden. ST-läkare har, under fem till sex år genomsnittligt 23 700 kronor i månaden.

Kom då ihåg att läkarna har studerat fem och ett halvt år, säger Jan Larsson. Missnöjet med arbetsgivarna är stort och utbrett. Inte ens en tredjedel av underläkarna är nöjda med arbetsgivaren.

Det är ett dåligt betyg för landstingen och många unga läkare överväger starta eget, berättar Jan Larsson. Endast 25 procent av underläkarna är nöjda med inflytandet på jobbet och knappt två av tre är nöjda med arbetets innehåll. Detta borde vara 100 procent enligt Sylf. Sylf tror att risken är stor att allt fler läkare flyttar utomlands. Redan idag lämnar 200 till 300 unga läkare Sverige för att jobba i Norge. En annan risk är att en ökande andel väljer att byta karriär.

Sedan finns ytterligare en risk, nämligen de som är kvar och som är ledsna och utbrända. Vad blir det för sjukvård av det? säger Jan Larsson.

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.