Protos måste ändras för att få stöd från (m)

DM 48/04
Protos måste ändras för att få stöd från (m)

Många av de grundläggande principerna bakom Protos är bra, men för att jag ska vara beredd at helt ställa mig bakom förslaget krävs några viktiga förändringar, skriver Cristina Husmark Pehrsson (m).

I dagens Medicin nr 47/04 citerades några av mina synpunkter på Protos, läkarkårens förslag till ett nytt familjeläkarsystem. Tyvärr framgick enbart mina kritiska synpunkter på förslaget. Jag skulle därför vilja nyansera bilden.

Protos har flera goda sidor som jag gärna vill framhålla. En av dessa är att ersättningen är producentneutral och därför inte snedvrider konkurrensen mellan olika vårdgivare. Det faktum att läkarna har enats om ett förslag som bryter landstingens makt över etableringar och vårdutbud är ockå positivt.

Att jag sedan har vissa synpunkter på förslagets utforming är en annan sak. Kanske borde läkarna sätta sig ned med Vårdförbundet för att utarbeta lösningar som i högre grad gynnar uppkomsten av en fungerande vårdkedja och samarbete mellan vårdens olika aktörer.

I flera landsting prövas nya vårdkedjeorienterade ersättningsformer som ter sig mycket intressanta. Många av de grundläggande principerna bakom Protos är bra, men för att jag ska vara beredd att helt ställa mig bakom förslaget krävs några viktiga förändringar som gör att förslaget på ett bättre sätt betonar helhetssyn och sätter patienten i centrum.

”Kanske borde läkarna sätta sig ned med Vårdförbundet för att utarbeta lösningar som i högre grad gynnar uppkomsten av en fungerande vårdkedja och samarbete mellan vårdens olika aktörer”. Där kom det! Läkarna måste fråga sköterskorna först annars får man inget stöd av den gamla sköterskan Husmark Pehrsson!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.