Protos förslag möts av brett politiskt motstånd

Dagens Medicin 47/04 bilagan ”På Jobbet”

Protos – förslag möts av brett politiskt motstånd

Så löd rubriken på en intervju signerad Stefan Hjelte , politisk reporter på DM. Intervjuoffer var Cristina Husmark Pehrsson , riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesman för moderaterna och gammal sjuksköterska.

Lars Engqvist uttryckte sig positivt om Protos , Läkarförbundets förslag om en nationell familjeläkarreform, innan han avgick. Folkpartiet är positiva till förslaget , men de socialdemokratisk landstingsråden och inte minst Eva Fernwall har sablat ner Protos. (Se DM 18/04,19/04,20/04). På Socialdepartementet är det knäpptyst i frågan. Ylva Johansson vill inget säga. Protos förslaget har dock en bred uppslutning bland läkarorganisationerna.

Husmark Pehrsson:

Protos är alldeles för läkarfixerat . Det bygger på ett gammalt 90-tals tänkande, som utgick från en läkarledd organisation där man fokuserade på diagnosen. Jag efterlyser ett modernare tänkande, där man sätter patienten i fokus, tänker i team och använder sig av alla de kompetenser som finns i primärvården.

Cathrine Pålsson (Kd) och Kenneth Johansson (c) i socialutskottet är båda försiktigt positiva till Protos. Kristina Zackrisson(s) vice ordförande i socialutskottet, ser inget större behov av Protos och menar att Lars Engqvist idéer är inget den socialdemokratiska gruppen i socialutskottet diskuterat.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.