Felciterat landstingsråd

Felciterat landstingsråd

Landstingsrådet Evert Wirfelt(c) säger sig ha blivit felciterad i lördagens artikel. Han tar dock hellre debatten än lägger locket på men menar att svartmålning av läget kan försvåra rekryteringen av läkare ytterligare.

-”Jag tycker det är fel att tala om katastrof, det håller jag fast vid, i övrigt är mina uttalanden i tidningen ryckta ur sitt sammanhang. Dessutom skedde intervjun på en raspig mobiltelefon och jag var sjuk”, säger Evert Wirfelt. Som politiker är han van vid att spetsa till saker och det var vad som syntes i lördagens tidning.Men han vill ta debatten även om den kan vara negativ.

-”Det är fel att lägga locket på, alla måste få säga vad de tycker. Men jag tror inte att Nässjös vårdcentraler tjänar på att svartmålas som katastrofala att arbeta på, det lär försvåra rekryteringen av läkare ännu mera”.

Chef pressades
Evert Wirfelt tror att Nässjös problem grundar sig i att den tidigare primärvårdschefen pressades för hårt.

-”Vi pressade honom för mycket och han fick inte möjlighet att förankra de förändringar han gjorde bland personalen. Evert Wirfelt lägger alltså delar av ansvaret på landstingsledningen för det inträffade. Men han tycker samtidigt att förändringen nu måste komma underifrån”.

-”Vi kan i viss mån hjälpa till med att ändra regler och liknande men det är från lokal nivå initiativen måste komma”.

Lönekarusell? Nej!
Ett sätt att komma till rätta med problemet är att försöka utnyttja de resurser som finns bättre, menar Evert Wirfelt.Bristen på läkare och deras löner är en annan sak.

-”Vi har resurser att anställa läkare, problemet är att det finns så få att få tag i men jag tror inte att vi är betjänta av att starta en lönekarusell även om vi naturligtvis måste se över läkarlönerna. Men det är inget vi ändrar över en natt”. Han är förvånad över att problemet uppkommit i Nässjö. ”Här är vårdresurserna relativt starka jämfört med flera andra kommuner”.

Grundlig plan
Evert Wirfelt berättar att han under dagen varit i Gislaved där man lagt upp en mycket grundlig plan för att komma tillrätta med sina problem.

-”Jag hoppas att vi nu kan åstadkomma något liknande för Nässjö. Socialdemokraterna och centern lägger i dagarna ett förslag om att göra om en medicinklinik till geriatrisk klinik. Detta kan enligt Evert Wirfelt minska belastningen på primärvården och på sikt bidra till att arbetsbördan lättar för vårdcentralerna i Nässjö”.

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.