Läkarkrisen sjukgymnasters hopp

Läkarkrisen sjukgymnasters hopp

Landstingsledningens förslag att öka antalet sjukgymnaster är jättebra! Det anser Iréne Herrstedt som sitter i distriktsstyrelsen för sjukgymnastförbundet.

Hon syftar på att sjukhusdirektörer och landstingsråd föreslagit att annan personal ska ta över en del av läkarnas arbetsuppgifter. En av de yrkesgrupper som nämnts är sjukgymnaster. -”Det finns 400 arbetslösa sjukgymnaster i landet. Jag tycker att de ska passa på att anställa innan något annat landsting hinner före”, säger hon. Jönköpings läns landsting är ett av åtta i landet som redan nu slussar patienter direkt till sjukgymnast utan remiss från läkare.

Det gagnar patienten som snabbt får hjälp och det gagnar landstinget som sparar pengar, säger Irene Herrstedt. Vi sjukgymnaster anser att den vård vi ger skulle kunna utvidgas ännu mer. -”Vi har både bredden, alla sorters patienter kommer till oss, och djupet eftersom vi specialiserat oss på olika sorters skador och sjukdomar

I dag är det kö även till sjukgymnaster. Man får räkna med tre månaders väntetid vid en tidsbeställning. Eftersom vårdgarantin lovar att patienter ska få hjälp med sina besvär och sjukdomar inom tre månader betyder det att sjukgymnaster tvingas välja mellan akutpatienter och kroniskt sjuka.

Så ska det inte vara. Både Kalle, 45,som som är arbetsför men riskerar sjukskrivning om han inte får hjälp och Greta, 75, med kroniska smärtor ska kunna få hjälp.

Ingen lösning för Nässjö

Maria Ramsö är sjuksköterska på Nässjöklinikerna. Hon har ingenting emot att det anställs fler sjukgymnaster men det löser inte läkarkrisen. – de patienter som går på regelbundna hälso -och blodtryckskontroller ligger flera månader efter. De som skulle kommit i december har ännu inte fått någon tid.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.