En klar förenkling av administrationen

En klar förenkling av administrationen

Ulf Brettstam tycks ogilla Socialstyrelsen av en rad olika skäl, en del baserat på missuppfattningar den 7 februari. Vad gäller frågan om administration i vården gäller hans konkreta kritik frågan om olika personer som är inblandade i vården av samma patient ska skriva i samma journal. Det blir oreda menar Ulf Brettstam.

Eftersom de olika yrkeskategorierna faktiskt behandlar en patient menar Socialstyrelsen att det nog snarare blir mer reda med journalföringen och framförallt att man slipper ifrån en rad upprepningar när man för in nya uppgifter i en redan påbörjad journal. En klar förenkling av administrationen alltså.

Detsamma gäller användningen av IT, där nog de allra flesta som arbetar i vården idag är ense om att det behövs en utveckling av IT-systemen för att minska administrationen. Att kvalitetssystem i sjukvården är nödvändiga, bra och stödjande finns många vittnesmål om, men alla har inte vågat pröva på.

Mammografifrågan är förvisso komplicerad, men så länge den totala dödligheten går ner och särskilt i den län som införde mammografi tidigt, förefaller det oetiskt att ändra på rekommendationerna.

Brettstam tar också upp varningstexten på snus, en fråga där Socialstyrelsen nu fått EU att se över reglerna. Det är allstå EU, inte Socialstyrelsen, som beslutat både om att det ska vara varningstexter och vilket budskap de ska innehålla.

Medanalys, slutligen, är en fråga som ännu inte är slutgiltigt prövad. Den ligger nu i Kammarrätten.

Nina Rehnqvist

SmT 11 feb 2000

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.